La Chișinău se desfășoară ședința de lucru ”Servicii medicale prietenoase tinerilor”

În perioada 17-19 ianuarie curent, la Chișinău se desfășoară ședința de lucru cu participarea reprezentanților organizațiilor active în sfera HIV; ai clinicilor prietenoase tinerilor; organizațiilor care lucrează cu copiii și ai Fundației UNICEF Moldova pentru schimbul de experiență în domeniul serviciilor de sănătate prietenoase tinerilor și al unei abordări parentale pozitive.

Câteva zeci de lucrători sociali, asistenți și specialiști în domeniul lucrului cu copiii și tinerii s-au întrunit pentru a discuta și a împărtăși experiența acumulată de atragere și de deservire a tinerilor și adolescenților din grupurile vulnerabile, pentru a se familiariza cu standardele de prestare a serviciilor de sănătate prietenoase tinerilor și pentru a elabora un plan comun de interacțiune.

Angela Capcelea, coordonatorul programelor de sănătate publică UNICEF Moldova, a comentat ședința în felul următor:

”Așteptările noastre de la această ședință de lucru rezidă în schițarea relațiilor de parteneriat între ONG-urile care lucrează cu tinerii care practică un comportament ce implică riscuri și cu tinerii expuși riscului de infectare cu HIV, cu organizațiile care lucrează în domeniul sănătății, și anume cu clinicile prietenoase tinerilor. Avem deja o echipă puternică în domeniul unor astfel de clinici care pot contribui la stoparea epidemiei HIV în rândul tinerilor. Pe de altă parte, ONG-urile care lucrează cu grupurile-cheie sunt în general orientate pe adulți, de aceea una dintre așteptările noastre este fortificarea programelor care se vor focusa pe tineri și pe părinții adolescenților. Ulterior vom dezvolta programe comune care vor apropia serviciile organizațiilor active în sfera HIV de adolescenți. Grupul nostru țintă sunt tinerii de la 10 până la 24 de ani.

Potrivit Angelei Capcelea, proiectul comun al ”Inițiativei Pozitive” și UNICEF Moldova, care este un început al parteneriatului dintre ONG-urile active în sfera HIV și clinicile prietenoase tinerilor, va acoperi 6 localități: Chișinău, Râbnița, Bender, Tiraspol, Cahul și Comrat. După reglarea interacțiunii și procesului de referire, clinicile vor tinde să atingă durabilitatea acestor relații și a programelor care sprijină adolescenții din grupurile de risc.

IMG_7909

IMG_7898

IMG_7888

IMG_7892

positivepeople.md