Începând cu anul viitor, cuplurilor discordante din Moldova li se va oferi profilaxie pre-expunere

Începând cu anul 2018 toate cuplurile discordante din Moldova vor putea beneficia de profilaxie pre-expunere. Medicamentele urmează a fi administrate timp de trei luni, câte o pastilă pe zi. Despre aceasta scrie IPN.
Potrivit lui Iurie Climașevschi, primele rezultate ale tratamentului se vor manifesta în mai puțin de două săptămâni după inițierea acestuia. ”Costul acestor medicamente este foarte redus, iar efectul este foarte înalt”, a menționat Iurie Climașevschii.

Până la inițierea tratamentului, persoana infectată, precum și partenerul acesteia, trebuie să fie supusă examenului medical. Persoanele interesate se pot adresa la unul dintre cele patru centre de tratament HIV/SIDA care funcționează la Bălți Cahul, Chișinău și în cadrul sistemului penitenciar.

Potrivit spuselor coordonatorului Programului Național, procesul de aprobare de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a protocolului care va permite eliberarea tratamentului respectiv, este pe ultima sută de metri. Livrarea substanțelor medicamentoase se va realiza din India. Acestea vor fi medicamente generice calitatea cărora a fost în prealabil calificată de OMS.

Notă: Profilaxia pre-expunere sau în engleză PReP (Pre-exposure prophylaxis) presupune administrarea medicamentelor antiretrovirale pentru a preveni o potențială infectare cu HIV a persoanelor care sunt expuse unui risc sporit de infectare. De regulă, PReP presupune administrarea zilnică a medicamentului Truvada, în componența căruia intră substanțele emtricitabine și tenofovir. Dacă este administrată corect, PReP poate reduce numărul cazurilor de infectare cu HIV cu 90 la sută comparativ cu placebo; eficiența de facto a medicamentului depinde de măsura respectării regimului de administrare. În prezent PReP este aprobată pentru utilizare în Kenia, SUA, Brazilia, Tailanda, Franța, Marea Britanie și Africa de Sud.

Puteți revedea detaliile despre profilaxia pre-expunere și felul în care aceasta funcționează în articolul publicat anterior.

Abonați-vă la adresa noastră de Facebook și Odnoklassniki!
positivepeople.md