Concluzia oamenilor de știință: Mortalitatea din cauza cirozei hepatice este mai înaltă decât mortalitatea cauzată de cinci tipuri de cancer

Studiul realizat de Asociația coreeană de studiere a ficatului și Fondul coreean al ficatului a arătat că mortalitatea din cauza cirozei hepatice depășește mortalitatea cauzată de cele cinci tipuri principale de cancer: pulmonar, de colon, gastric, hepatic și mamar. Datele au fost publicate în revista HEPATOLOGY.

Potrivit datelor obținute în rezultatul studiului, 800 din 2609 pacienți diagnosticați cu ciroză hepatică în anul 2002 au decedat pe parcursul următorilor opt ani. Totodată, în aceeași perioadă cu decedat 1316 din 4852 de pacienți diagnosticați cu cinci tipuri principale de cancer. Astfel, studiul a demonstrat că mortalitatea relativă pe cauze de ciroză hepatică este mai înaltă comparativ cu cele cinci maladii canceroase investigate în cadrul studiului. De asemenea, potrivit rezultatelor studiului, peste 70,9 la sută din pacienții cu ciroză hepatică au decedat în vârstă de până la 65 de ani, iar 54,6 la sută din pacienții diagnosticați cu una dintre cele cinci maladii canceroase au decedat după 65 de ani.

”Ciroza hepatică provoacă anual decesul a 1,2 milioane de oameni în lumea întreagă, plasându-se pe locul al 14-lea printre cauzele principale ale deceselor în lume și pe locul al 10-lea în majoritatea țărilor dezvoltate. Cifrele menționate atenționează asupra necesității stringente de a acorda o atenție sporită elaborării măsurilor corespunzătoare de intervenție în contextul cirozei hepatice”, a comentat rezultatele doctorul Kim, unul dintre participanții la studiul realizat.

positivepeople.md