Împreună pentru viață și împotriva drogurilor. Deținuții – activiști s-au întâlnit împreună cu colaboratorii penitenciarelor pentru a discuta măsurile alternative de pedeapsă pentru persoanele dependente de droguri

În incinta Comunității Terapeutice ”Inițiativa Pozitivă” s-a desfășurat evenimentul ”Împreună pentru viață”, organizat cu prilejul Zilei internaţionale împotriva abuzului şi traficului ilicit de droguri. În această zi deținuții-activiști, colaboratorii penitenciarelor și reprezentanții comunității s-au întrunit împreună pentru viață și împotriva drogurilor.

Ulian Roșca are 38 de ani. Aproape 15 din viață i-a petrecut în închisoare. Timp de 20 de ani a utilizat droguri. Ultimul termen de detenție i s-a dat pentru utilizarea metamfetaminelor – cinci ani și jumătate, plus tratament obligatoriu de narcomanie.

Ultimele două luni Ulian trăiește în Comunitatea Terapeutică ”Inițiativa Pozitivă” din satul Berezchi. Aici el a renunțat la fumat, a ieșit din programul de farmacoterapie cu metadonă, a încetat să mai utilizeze droguri. În fiecare zi Ulian are grijă de animale, citește, petrece mult timp reflectând la trecutul său. Pe data de 27 iunie, împreună cu alți zece rezidenți, precum și cu lucrători ai DIP, ai Biroului de probațiune și ai poliției, Ulian a participat la evenimentul ”Împreună pentru viață”, care se desfășoară al doilea an consecutiv în cadrul comunității în aer liber. Sloganul acestui an – ”Măsuri alternative de pedeapsă pentru persoanele dependenții de droguri”.

initiativa-pozitiva-7

”Comparativ cu regimul din închisoare, aici este foarte complicat și fizic, și moral. Doar acum am înțeles cu adevărat ce înseamnă muncă fizică cu cârpa în mână”, a recunoscut Ulian și a continuat: ”Drogurile mi-au marcat întreaga viață – din cauza lor am petrecut 14 ani în închisoare. Dacă acum cinci ani mi s-ar fi propus reabilitarea în locul detenției, aș fi ales fără ezitare prima opțiune, fiindcă închisoarea nu m-a învățat nimic. Pur și simplu mi-am irosit timpul acolo”.

Evenimentul ”Împreună pentru viață” se desfășoară al doilea an consecutiv. Scopul acestuia este să elaboreze noi abordări de interacțiune în contextul măsurilor alternative la detenție pentru persoanele dependente de droguri. De data aceasta participanții au lucrat în cadrul atelierelor de lucru elaborând modelul ideal de închisoare, izolator și comunitate terapeutică. Ei au învățat să lucreze în echipă, făcând abstracție de statutul social, profesie, vârstă, sex și alte prejudecăți.

initiativa-pozitiva-17

”Deja al doilea an adunăm în acest format asemenea oameni. Pe parcursul anului am văzut rezultatele colaborării noastre, inclusiv patru băieți care au venit să parcurgă reabilitarea după eliberarea din detenție în cadrul Comunității Terapeutice ”Inițiativa Pozitivă”, povestește Ina Vutcariov, coordonatorul lucrului în IP din cadrul Asociației Obștești ”Inițiativa Pozitivă” și una dintre organizatoarele întrunirii. ”Să schimbi conștient un regim de detenție pe un altul este uneori destul de complicat. De aceea însuși faptul că oamenii aleg totuși această cale este un indiciu relevant că ei încep să conștientizeze și să perceapă problema dependenței de droguri și a modului infracțional de viață ca pe o boală socială, psihologică și spirituală. Sloganul nostru de astăzi este ”Nu – închisorii și pedepsei. Da – măsurilor alternative”, fiindcă majoritatea persoanelor care ajung în închisoare pentru încălcări minore și medii legate de droguri sunt oameni care au fost nevoiți să recurgă la asemenea măsuri din cauza bolii lor”.

initiativa-pozitiva-60

Ina consideră că detenția nu rezolvă rădăcina problemei, adică cauzele dependenței. Astăzi aceasta este realizabil doar în cadrul unor asemenea comunități terapeutice. Se preconizează deschiderea unei comunități terapeutice în IP nr.9. Spațiul este deja pregătit, a rămas doar să fie amenajat pentru a începe activitatea. Se planifică ca în cadrul ei să parcurgă reabilitarea până la 30 de persoane concomitent.

”Pentru noi o asemenea experiență este o adevărată provocare!”, recunoaște Iuliana Curea, reprezentant al Departamentului Instituțiilor Penitenciare. ”Pentru noi colaborarea cu ONG-urile este decisivă, fiindcă noi putem astfel prelua experiența voastră și împreună ne putem aduce contribuția la dezvoltarea și amenajarea comunității terapeutice în baza penitenciarului. Deja se simte că suntem o echipă mare. Când am intrat astăzi în comunitate, am înțeles imediat că aici suntem cu toții la egal, indiferent de faptul cine dintre noi este deținut sau colaborator al poliției”.

Măsurile alternative de pedeapsă sunt susținute și de către unul dintre oaspeți, om de afaceri, fost rezident al comunității, Vladimir Gaiț. Cândva el însuși a fost un utilizator și a venit astăzi pentru a-i încuraja pe băieți și a le dărui activiștilor din penitenciare mingi de fotbal în amintirea evenimentului de astăzi.

”Pe mine personal m-a ajutat speranța și credința pe care mi le-a dăruit odată cineva. Acestea au rămas cu mine până astăzi. După aceasta am început să înaintez spre țintă – acesta este un factor esențial. Restul poate fi învățat la cursuri de instruire, din cărți. Astăzi mă menține în trezie misiunea mea de viață, înțelegerea vocației mele și conștientizarea faptului că în jurul meu sunt oameni pe care nu am dreptul să-i dau de gol și să-i dezamăgesc”, consideră Vladimir.

După evenimentul condus de trainerul Academiei ”Nicolae Dumitriescu”, Vlad Ianusevici, pe oaspeți îi aștepta un prânz gustos pregătit în aer liber și un timp de comunicare neformală. Anume o asemenea comunicare le lipsește acelor care petrec mulți ani în detenție.

initiativa-pozitiva-50

initiativa-pozitiva-70

initiativa-pozitiva-67

initiativa-pozitiva-84

”Eu am acum 42 de ani. Mai am de stat încă 17 ani. La libertate am soție și trei copii. Acum sunt în remisiune. În tinerețe mi-am făcut de cap cu drogurile”, a împărtășit Radu, unul dintre deținuți. ”Ziua de astăzi este una extraordinară! În jur sunt atâția oameni plăcuți! Astăzi noi cu băieții am înțeles că nu suntem uitați. Cineva se gândește la noi și vede în noi oameni. Aici suntem percepuți nu ca niște infractori, ci ca membri cu drepturi depline ai societății”.

Radu este încredințat că utilizatorilor trebuie să li se dea dreptul de a alege măsuri alternative, fiindcă în închisoare este imposibil să te vindeci de dependență. Dimpotrivă, totul se agravează.

”Oamenii nu trebuie tratați cu biciul. Trebuie să interacționezi cu ei prin comunicare. Bicul nu te ajută să te ridici. Orice om va înțelege mai bine dacă discuți cu el normal, la egalitate”, consideră Radu.

Opinia lui este susținută de Natalia, care se află de 16 ani în penitenciarul pentru femei. Unul dintre capetele de acuzare pentru care a fost condamnată este păstrarea, utilizarea și distribuirea drogurilor. Natalia consideră că pentru ea închisoarea a devenit o salvare doar pentru că pe atunci nu erau alte opțiuni. Dacă atunci ar fi trimis-o la reabilitare, probabil viața ar fi luat o altă întorsătură, nu atât de dureroasă.

”Poate voi fi eliberată în acest an. Am trecut comisia pentru eliberare condiționată înainte de termen și acum aștept decizia. Bineînțeles, am anumite temeri, însă mă străduiesc să le țin sub control. Credința mă ajută să mă mențin pe linia de plutire și să nu mă dau bătută”.

Cea mai mare dorință a Nataliei este să-și găsească feciorul de care a fost despărțită imediat după ce a fost închisă. Roma are acum 18 ani. Unde este și ce face Natalia nu știe, însă crede că va reuși să restabilească relația cu el.
”Nu vreau să fiu o povară. Vreau să împărtășesc cu el experiența mea și bineînțeles că vreau să mă simt mamă. Am așteptat aceasta toți acești 16 ani”, spune Natalia.

Elena Derjanschi

positivepeople.md