”Cred că mi-a reușit!”. La Chișinău s-a desfășurat un master-class culinar în cadrul campaniei ”Zero discriminare”

Nouă femei care trăiesc deschis cu HIV, în comun cu participanții proiectului de dans ”Puterea Dansului”, Ambasadoarea Bunei Voințe UNAIDS Moldova, Olia Tira, și reprezentanții ONU s-au întâlnit în seara duminicii din 5 martie pentru a prepara sushi în cadrul campaniei ”Zero discriminare”.

Pentru cineva a fost o primă experiență, pentru altcineva – nu, dar cu toții au fost deosebit de bine dispuși și au gătit cu multă satisfacție bucate japoneze, aflând concomitent secretele măiestriei de la sushi-chef-ul restaurantului ”Zen Sushi”.

Alături de femeile din Chișinău, Bălți, Tiraspol și Soroca care trăiesc deschis cu HIV, au învățat să gătească sushi: Svetlana Plămădeală, coordonatorul UNAIDS Moldova; Ulziisuren Jamsran, coordonator UN Women Moldova; Luminița Suveică, șefa Centrului de Sănătate Publică din municipiul Chișinău; Svetlana Popovici, coordonator TARV în Moldova; Olga Lisneac, fondatorul și directorul proiectului ”Puterea Dansului”; interpretele Doinița Gherman și Diana Grigor, precum și Irișa Tihaia.

”M-am ales cu cele mai calde impresii de la această întâlnire și acestea se datorează faptului că noi, femei puternice, frumoase și pozitive, am gătit împreună. A fost o atmosferă foarte binevoitore, multe fețe care radiau lumină, ne-am ajutat una pe cealaltă. Toate acestea m-au ajutat să gătesc sushi care au fost nu doar gustoase, ci și apetisante. Cred că mi-a reușit! Voi încerca neapărat să repet această experiență acasă, mai ales că acum cunosc deja toate secretele acestor bucate, cel mai important fiind acela de a găti împreună, de la mic la mare”, ne-a povestit Svetlana Plămădeala, coordonatorul UNAIDS Moldova. ”Diferențele care ne caracterizează pe fiecare sunt frumoase și sănătoase. Ele trebuie înțelese și acceptate. Noi suntem cu toții egali în fața drepturilor omului, inclusiv în fața dreptului la nediscriminare”.

”Ideea este extraordinară! Bineînțeles, să gătești sushi nu este un lucru atât de simplu cum pare la prima vedere. Dar este minunat că există posibilitatea să înveți ceva nou. Mai ales într-o companie atât de frumoasă! Am avut parte de o plăcere deosebită”, a mărturisit Olga Lisneac, fondatorul și directorul proiectului de dans ”Puterea Dansului”.

ALP_9486

ALP_0002

ALP_0126

ALP_9637

ALP_9710

ALP_0112

ALP_9382

”Astăzi pentru prima dată am gătit și am mâncat sushi. Senzațiile sunt nemaipomenite! Cel mai plăcut a fost faptul că am făcut toate acestea împreună, într-o atmosferă destinsă, comunicând și ajutându-ne una pe alta”, și-a împărtășit impresiile Aliona Lisnic, una dintre participantele master-class-ului.

”Astăzi participăm la o adevărată cuconadă, o petrecere a fetelor unde comunicăm, facem cunoștință și învățăm să gătim un fel deosebit și foarte gustos de bucate care îmi place foarte mult. Îmi doresc foarte mult ca fiecare femeie prezentă astăzi aici să știe că este unică și irepetabilă. Da, noi avem statute diferite, dar ne-am adunat aici în numele unui scop comun, și anume de a arăta tuturor că putem comunica, prieteni și face ceva împreună în pofida oricăror diferențe. Astfel, ne pronunțăm toate împreună pentru eliminarea discriminării în orice formă de manifestare a acesteia”, a adăugat Olia Tira, interpretă, Ambasadoarea Bunei Voințe UNAIDS Moldova.
Evenimentul și-a propus drept scop să reunească reprezentanții ONU, persoane publice, personalități cu renume și femei care trăiesc deschis cu HIV în cadrul campaniei ”Zero discriminare”, care se desfășoară în această perioadă în lumea întreagă.

Ziua ”Zero discriminare” este marcată anual la 1 martie în lumea întreagă pentru a arăta o dată în plus că fiecare persoană poate deveni o sursă a schimbărilor, contribuind la întemeierea unei societăți echitabile, care respectă egalitatea în drepturi.

Organizatorii evenimentului: Asociația Obștească ”Inițiativa Pozitivă”, UNAIDS Moldova, cu sprijinul financiar al Centrului PAS.

Mulțumim fabricii ”Bucuria” pentru cadourile delicioase, precum și restaurantului ”Zen Sushi” pentru ajutorul oferit în organizarea evenimentului.