(Română) VIDEO/Maria Marian: “De ce ar trebui să mă sperie persoana care este HIV-infectata?”

Sorry, this entry is only available in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Prezentatoarea Maria Marian in interviu oferit site-ului positivepeople.md a povestit despre: când a făcut ultima oară testul la HIV; cum trebuie să fie un medic perfect; care este cea mai bună opțiune: homeopatia sau antibioticele; este oare necesar să vaccinăm copiii; prin ce calități se remarcă ”Steluța” sovietică.

https://youtu.be/gMCc2_Fdf8Y

Maria, ce ați mâncat astăzi la micul dejun?

Pâine, un pic de unt, un pic de miere, ceai, apa cu lămâie și nuci.

Care este cel mai sănătos obicei din viața Dumneavoastră cotidiană?

Apa cu lămâie sau cu miere de dimineață – cel mai sănătos obicei din viață care poate exista.

Când ați fost ultima dată la medic?

Săptămâna trecută și vă zic de ce. Pentru ca a fost săptămâna anti-cancer de col uterin săptămâna trecută. Și eu, Maria Marian, am fost și am realizat testul Babes-Papanicolau. Țineți minte și mergeți să faceți și voi.

Faceți vaccinuri copilului Dumneavoastră?

Da, copilul meu este vaccinat după calendarul național de vaccinări așa cum se cuvine.

Ce părere aveți despre antibiotice?

Să știți ca am o relație foarte sănătoasa cu antibioticele. Adică nu le-am folosit practic deloc niciodată. Și mă străduiesc să le evit în cazul copilului meu. Dar totuși exista situații când antibioticele sunt necesare.

Homeopatia este o înșelăciune sau o alternativă?

Ce ține de homeopatie, există păreri împărțite. Nu pot să zic ca homeopatia este o înșelăciune. Dar că există lucruri pe care noi nu le știm despre homeopatie – sută la sută. Că medicina tradițională nu acceptă homeopatia – sută la sută de acord. Dar așa cum medicii nu acceptă homeopatia, totuși există în medicina noastră o ramură în care homeopatia este studiata de către medici.

Este complicat să înveți de medic?

Dacă vrei într-adevăr să ai o meserie nobilă, medicina este potrivită. Orice lucru ce este ușor de făcut poate fi făcut de orișicine. Orice lucru care este mai greu realizat, asta înseamnă că reușești cu adevărat să ajungi la succes cu el.

Care este obiectul Dumneavoastră preferat la Universitatea de Medicină?

Medicina internă. Așa o cheamă, așa se numește. Învățăm cum funcționează organismul interior.

”Doctor House” și ”Asistența Medicală Urgentă”?

Voi alege Asistența Medicală Urgentă sau de urgență. De ce? Pentru ca urgențele sunt ceea de ce avem nevoie cu adevărat.

Vă este frică de injecții?

Nu, deloc.

Ce părere aveți despre vitamine?

Eu sunt pro și vă zic de ce. Eu să nu iau spirulina sau să nu iau anumite remedii care vin să mă fortifice, nu aș reuși să fac atâtea câte fac astăzi.

Descrieți prin trei cuvinte un medic ideal?

Ar trebui să fie înțelept. Trebuie să fie extrem-extrem de bine pregătit și informat. Și să fie în permanență în top. Dar mai știu un lucru – așa cum nu există oameni ideali, nici medici ideali nu există. Și medicii, prin prisma faptului că sunt oameni, pot greși.

Pacientul are dreptul să cunoască adevărul?

Depinde, dar cred că da. Cât de dur n-ar fi acesta, o persoana trebuie să cunoască adevărul.

Este adevărat că sexul este folositor pentru sănătate?

Da, o viață sănătoasa înseamnă o viață sexuală sănătoasă, fără doar și poate. Să nu vă gândiți că există sănătate fără de activitate sexuală sănătoasa. Nu există.

Când ați făcut ultima oară analiza la HIV?

L-am făcut, da. Dar să-mi aduc aminte… Anul acesta sigur nu. Doi ani în urmă. Așa, iată. Nu știu dacă este corect, acum voi să-mi ziceți.

Cum credeți, cu infecția HIV poți avea o viață lungă și fericită?

Da, eu am întâlnit cazuri. Eu am întâlnit oameni care, deși erau HIV-infectați și erau seropozitivi, erau mult mai armonioși decât aceea persoană care este sănătoasă. Eu cred că oamenii care se confruntă cu anumite probleme medicale mai serioase în viață ar trebui prețuiți de două ori mai mult. Și ar trebui să stăm cu ei simplu la un ceai. Veți vedea câtă înțelepciune reușești să iei de la ei. Și să înveți să vezi altfel viața.

Dacă ați afla că unul dintre colegii Dumneavoastră trăiește cu HIV, cum ați reacționa?

Foarte bine. De ce ar trebui să mă sperie persoana care este HIV-infectata? Ce-l face mai deosebit de ceilalți? Absolut nimic. El este un om ca noi ceilalți pur și simplu.

Știți ce trebuie să faceți dacă o persoană cade în leșin?

Ca primul ajutor medical? Da, știu ce trebuie să fac.

Ați donat vreodată sânge?

Da, am donat sânge și o fac cu mare drag.

Care a fost starea de sanatate care V-a marcat cel mai mult?

Situația din familie care m-a marcat a fost situația prin care am trecut cu copilul meu. Am reușit și am depășit-o cu bine. Dar ea a fost cea care m-a învățat totalmente să percep altfel viața. De atunci când mă trezesc, Îi mulțumesc lui Dumnezeu ca mai am o zi frumoasă.

Se permite să mănânci înghețată în timpul anghinei?

N-am avut niciodată anghină ca să știu să mănânc înghețată. Dar știu că în străinătate medicii o recomandă. Și știu mame din Chișinău care asta fac – oferă celui mic o înghețată.

Care este cel mai folositor produs pe care îl consumați regulat?

Polenul, lăptișorul de matcă și avem noi un remediu care se numește păstura. Păstura este pâinica albinei și atunci i-o dau și copilului meu, și mie, și soțului. Al doilea remediu pe care-l luăm zilnic – este vorba de o apă minerală Plasma Quinton, așa se numește. Este un supliment nutritiv. La fel, spirulină la fel luăm în familie.

Care este remediul Dumneavoastră preferat din medicina populară?

Din medicina populată ador balsamul ”Steaua de aur” (”Звездочка”). Perfect mă ajută atât de mult în tare multe situații.

Cum reacționați când la serviciu vine un coleg bolnav?

Mă protejez: fac doi pași în urmă.

Dacă V-ați pomeni în fața lui Hipocrat, ce i-ați spune?

Medicii noștri trebuie să aibă mai multă înțelepciune. Nu știu, trebuie cumva să facem astfel încât în societate să existe mai multă înțelepciune. Nu orgolii, nu aroganță, dar înțelepciune, liniște și armonie.

Imagine si grafică: Ion Neagu
Jurnalist: Elena Derjanschi