Oameni pe care i-am ajutat în cadrul campaniei ”Faptele bune au culoare”: Anatolie, Andrei, Olga, Xenia, Irina

Continuăm să vă prezentăm istoriile oamenilor pe care i-am ajutat în cadrul campaniei de caritate ”Faptele bune au culoare”. Cele cinci istorii de astăzi sunt despre oameni care, din diferite motive, s-au pomenit în impas, însă continuă să lupte.

Anatolie

Anatolie are doar 29 de ani, dintre care cea mai mare parte a petrecut-o în casa de copii. După casa de copii, singurul lucru pe care îl avea Anatolie erau câteva mii de lei alocate de stat și dorința de a-și începe viața de la capăt. Banii, după cum se întâmplă de obicei, s-au terminat repede și tânărul a rămas fără nimic. Deja de câțiva ani Anatolie nu are un loc de trai determinat și nici măcar unul temporar. Din cauza lipsei unui serviciu, el este nevoit să trăiască în stradă, suportând umilința și condamnarea celor din jur.

Acum câteva luni tânărului i s-a furat buletinul de identitate. Din cauza înrăutățirii bruște a stării de sănătate (Anatolie trăiește de mulți ani cu HIV) și a imposibilității de a face investigații medicale fără acte de identitate, tânărul s-a adresat la organizația obștească ”Credința” care, la rândul său, a depus o solicitare pentru ajutor în adresa fondului campaniei de caritate ”Faptele bune au culoare”. Examinând solicitarea, comisia specială a luat decizia de a aloca suma necesară de bani pentru perfectarea actului de identitate și a formularului nr.9, care atestă identitatea persoanei până la emiterea buletinului de identitate. În cel mai apropiat timp Anatolie va primi actul de identitate și speră să își găsească un loc de muncă pentru a reveni la o viață normală, obișnuită.

Andrei

La cei 53 de ani ai săi, Andrei a rămas absolut singur: fără familie, fără serviciu, fără părinți. Acum mulți ani Andrei a fost eliberat din închisoare în care a petrecut mai mult de 10 ani. Din cauza antecedentelor penale, el nu reușea să-și găsească un loc de muncă. Cu timpul, la problemele financiare s-au adăugat problemele de sănătate: din cauza infecției HIV care a slăbit sistemul imunitar, la Andrei au apărut probleme serioase cu aparatul locomotor.

Acum el este invalid de gradul trei și alocația lui lunară de invaliditate constituie doar 115 lei. Acești bani abia de îi ajung pentru produse alimentare. Bărbatul trăiește într-o căsuță veche de lemn fără comodități. Practic nu iese afară. Îl vizitează prietenii și vecinii, care îl mai ajută cu produse și obiecte de vestimentație. Din cauza complicațiilor progresive, Andrei s-a adresat la organizația ”Tinerii pentru dreptul la viață” care, la rândul său, au depus o solicitare pentru ajutor în adresa fondului campaniei de caritate ”Faptele bune au culoare” cu rugămintea de a procura câteva tipuri de analgezice care să-i amelioreze durerea provocată de afecțiunile aparatului locomotor. De asemenea, Andrei are nevoie de un corset ortopedic special pentru a se deplasa de sine stătător. Comisia a aprobat cererea beneficiarului și a procurat pentru el medicamentele necesare și corsetul. ”Este minunat că în lume mai există oameni cărora le pasă de necazul altuia. Vă mulțumesc pentru această campanie extraordinară”, și-a exprimat recunoștința Andrei.

12291835_858647097586707_9001191655459623237_o

Olga

Olga este mamă a trei copii. Cel mai mic are doar câteva luni. Așa s-a întâmplat că cei doi copii mai mari locuiesc cu tatăl lor. Cea mai mică, care are nici jumătate de an, locuiește cu Olga.

Cu regret, din cauza neglijării măsurilor de prevenție, fetița s-a infectat cu HIV de la mama. Acum ambele administrează tratament ARV, însă pentru profilaxia infecțiilor oportuniste micuța Eva avea nevoie de medicamente suplimentare pentru care Olga nu dispunea de bani. Mama își crește fetița de una singură, tatăl copilului periodic se afundă în beție și nu-și ajută în nici un fel familia.

Olga s-a adresat după ajutor în fondului de caritate ”Faptele bune au culoare”. Comisia i-a acceptat cerere, procurând cantitatea necesară de medicamente pe un timp îndelungat. Astăzi mama fetiței încearcă treptat să-și aranjeze viața: perfectează actele pentru obținerea gradului de invaliditate pentru sine și pentru fetiță, frecventează grupurile de suport psihologic. ”Ceea ce mi s-a întâmplat este o încercare, însă eu am decis să lupt pentru fericirea mea și pentru fericirea copilului meu. Mulțumesc tuturor care mă ajută în lupta mea. Fără implicarea voastră, aceasta ar fi fost imposibil”, a conchis Olga.

Xenia

Xenia are doar 25 de ani, este o mamă singură care educă o fetiță minunată. Mama fetei a decedat, tatăl este în beții permanente, concubinul ei își ispășește pedeapsa în detenție. În plus, Xenia și fetița ei sunt infectate cu HIV. Ea deja învățase să trăiască cu acest diagnostic, a început să colecteze actele pentru perfectarea invalidității pentru sine și pentru fetiță, însă la una dintre comisiile medicale i s-au depistat pete pe plămâni și ea a fost diagnosticată cu tuberculoză. La fetiță diagnosticul nu s-a confirmat, însă în momentul când mama a fost spitalizată pentru inițierea tratamentului, la micuță a apărut o bronșită pentru tratarea căreia era nevoie stringentă de medicamente. Xenia s-a adresat în organizația ”Credința” care, la rândul său, a depus un demers către fondul de caritate ”Faptele bune au culoare”. Comisia a acceptat solicitarea și a procurat toate medicamentele necesare pentru fetiță.

Astăzi mama și fiica se simt mult mai bine: Xenia primește tratamentul acasă, rezultatele analizelor sunt bune. Fetița se simte bine, administrează tratamentul ARV și se pregătește să meargă la grădiniță la toamna viitoare.

Irina

Uneori concursul de împrejurări în care ne pomenim ne aduc în impas. Anume astfel de împrejurări au determinat-o acum mulți ani pe Irina să devină lucrătoare a sexului comercial. La cei 37 de ani ai săi Irina nici nu-și mai imaginează o altă viață: să se angajeze în câmpul muncii în satul natal este ireal, iar viața și munca în oraș nu i se par posibile. Banii pe care îi câștigă îi ajung doar pentru alimente și achitarea serviciilor comunale. Din oamenii apropiați o are doar pe mama și pe fratele său.

Acum patru ani Irina a aflat că are HIV .Diagnosticul nu a schimbat viața Irinei, ci doar i-a produs probleme în plus. De curând starea sănătății reproductive a Irinei s-a înrăutățit brusc și ea a avut nevoie de tratament. Femeia s-a adresat la centrului social regional ”Renașterea”, colaboratorii căruia au depus o solicitare către fondul campaniei de caritate ”Faptele bune au culoare” . Comisia a aprobat solicitarea și în cel mai scurt timp Irina va primi toate medicamentele necesare.

Toate prenumele eroilor sunt modificate.

Campania de caritate ”Faptele bune au culoare” a fost lansată în august 2014. În momentul de față, parteneri ai campaniei sunt: rețeaua de farmacii ”Felicia”, salonul de artă ”MolDeco”, restaurantul ”Propaganda”, compania ”RihpangalPharma” (brandul ”Masculan”), ”Capital Energetic”, galeria de artă ”VikGalllery”, rețeaua saloanelor de frumusețe ”Micușa Still”, restaurantul ”Casa Albă”, magazinul de încălțăminte ”Irka Shoes” , MDFSA, ”Fresh & Joy”, magazinul vestimentar «Cosânzeana», villa ”DOR” Bukovel.

Co-organizatorii campaniei: ”AQA Logistic & Consulting” și ”Rotary Club Chișinău Cosmopolitan”
Parteneri media: www.locals.md și revista ”VIP-magazin”

Elena Derjanschi