Pe cine ajutăm în cadrul campaniei ”Faptele bune au culoare”: Anatol, Rustam și Aliona

Continuăm să vă prezentăm istoriile oamenilor cărora le oferim ajutor în cadrul campaniei de caritate ”Faptele bune au culoare”. Toți aceștia sunt afectați de epidemia infecției HIV, toți s-au pomenit, din anumite motive, într-o situație de viață dificilă. Pe toți îi salvează doar speranța.

Istoria a patra

Anatol are 39 de ani, dintre care 20 trăiește cu HIV. ”Mult timp nici nu am bănuit că am infecția HIV. Eu lucram, călătoream, mă îndrăgosteam, într-un cuvânt – trăiam”, ne mărturisește Analol.
Necazul a bătut la ușă pe neașteptate: Anatol locuia în Rusia, câștiga împreună cu soția pentru primul lor automobil. În una zile a fost paralizat. Bani pentru spitalizare într-o țară străină nu aveau, de aceea au decis împreună cu soția să se întoarcă în regim de urgență acasă. Medicii de la Chișinău mult timp nu-și puteau da seama despre ce este vorba. În cele din urmă au decis să facă analiza la HIV. ”Rezultatul a fost pozitiv”, își amintește Anatol. ”Însă deja nu-mi mai păsa, deoarece din cauza paraliziei nu puteam să merg normal, vorbeam cu greu, mâncam și beam cu paiul”.

Dar problemele nu s-au încheiat aici: după ce au venit rezultatele tuturor analizelor, medicii au emis sentința – toxoplasmoză. Au început de urgență tratamentul, însă din cauza schemei greșite de tratament boala doar s-a atenuat. Pentru câțiva ani s-a ascuns într-o stare latentă, după care a recidivat.

A fost nevoie de medicamente foarte costisitoare, acțiunea cărora se aseamănă cu chimioterapia. ”Soția mea are invaliditate de grupa a doua, eu sunt invalid de grupa a treia. Nici unul dintre noi nu lucrează, trăim datorită ajutorului oferit de prieteni și părinți. Ne salvează o mică grădină de zarzavaturi lângă casă, din care ne hrănim”, ni s-a plâns eroul istoriei.

Pe parcursul acestei perioade, cuplul a fost ajutat de un omuleț fără de care viața lor nu ar fi fost atât de fericită: micuțul Adrian s-a născut acum trei ani absolut sănătos. În fiecare zi el își bucură tatăl și mama, determinându-i să lupte pentru viața lor (mama lui Adrian trăiește, de asemenea, cu HIV).

Cu regret, acum câteva luni, toxoplasmoza a recidivat, iar ei nu mai aveau bani pentru tratament, de aceea Anatol s-a adresat la organizația ”Inițiativa Pozitivă” cu rugămintea de a-l ajuta să facă rost de medicamentele fără de care tratamentul de bază nu va avea efectul scontat. Comisia specială a examinat acest cazi în campaniei ”Faptele bune au culoare” și beneficiarul a primit cantitatea necesară de medicamente.

”Vă mulțumesc că ați răspuns la nevoia mea. Oameni ca voi oferă speranță, iar aceasta contează foarte mult”, își încheie istoria Anatol.

Istoria a cincea

Rustam are 32 de ani, locuiește într-o garsonieră împreună cu părinții care sunt oricând gata să îi vină în ajutor. Problema este că Rustam nu se poate deplasa de sine stătător. Acum câțiva ani a suferit o traumă serioasă la coloana vertebrală, a fost operat de câteva ori, dar capacitatea de merge nu a mai putut fi recuperată.

”Îmi petrec ziua întreagă navigând pe internet: citesc, vizionez filme, corespondez cu prietenii, recent am început chiar să câștig câte puțin”, povestește Rustam.

Banii pe care îi câștigă Rustam pe internet acoperă doar factura pentru internet. Pentru a procura ceva mai consistent, trebuie să facă mult timp economii.

Rustam practic nu iese afară: blocul în care locuiește nu are ascensor, nici rampe speciale. Aerul proaspăt de afară este pentru el o mare raritate. Visul lui Rustam este să înceapă să meargă de sine stătător.

”Îmi doresc foarte mult să mă vindec. M-am săturat să stau culcat”, ne-a împărtășit tânărul. Cu regret, în Moldova nici un medic nu poate garanta recuperarea sută la sută a lui Rustam, explicând aceasta prin faptul că de la producerea traumei a trecut prea mult timp și acum o eventuală intervenție chirurgicală nu va avea rezultatul scontat.

Pentru a îmbunătăți calitatea vieții lui Rustam, părinții acestuia ni s-au adresat cu rugămintea de a-i procura fiului un cadru special de mers care îi vor permite să se deplaseze prin apartament de sine stătător. Comisia a aprobat această solicitare și deja de câteva săptămâni Rustam se folosește de acest cadru de mers pentru a se deplasa singur până la bucătărie sau până la baie. De asemenea, în cadrul campaniei ”Faptele bune au culoare”, tânărului i s-a oferit o saltea ortopedică, care îl ajută să mențină curbura firească a coloanei vertebrale.

”Eu mă trezesc dimineața și vreau să trăiesc, să lupt pentru fericirea mea”, și-a încheiat istoria Rustam. ”Vă mulțumesc că mă ajutați în acest sens!”.

Istoria a șasea

Aliona, de 42 de ani, este un exemplu care ilustrează elocvent cât de nedreaptă poate fi viața uneori. Aliona este mamă a doi copii maturi, bunică a unui nepoțel minunat. Toată viața și-a dedicat-o familiei, a lucrat pentru a-și asigura de una singură copiii cu toate cele necesare. Acum șase ani Aliona a fost diagnosticată cu HIV. Peste alți câțiva ani medicii au diagnosticat-o cu cancer limfatic de gradul 4.

”Știi, la început plângeam zile în șir de disperare, de supărare”, ne împărtășește Aliona. ”Apoi am înțeles că lacrimile nu vor schimba situația, mi-am venit în fire și am început să lupt”.
Lupta a durat câțiva ani, timp în care Aliona a suferit 12 cure de chimioterapie, boala s-a stopat, dar nimeni nu poate să spună cât va dura remisiunea.

Acum câteva luni Aliona a căzut și și-a fracturat osul femurului. Întrucât fractura se vindeca cu greu, femeia nu se putea deplasa de sine stătător. Lucrătorul social care o curează pe Aliona s-a adresat la ”Inițiativa Pozitivă” cu rugămintea de a procura pentru ea un corset special.

Solicitarea a fost aprobată și acum Aliona poate din nou să se deplaseze de sine stătător. De asemenea, în cadrul campaniei ”Faptele bune au culoare” Aliona a primit în dar o saltea ortopedică.

”Nici nu vă imaginați câte luni am suferit fără corset. Acesta este foarte scump și nu-mi puteam permite să-l procur de una singură. În schimb acum mă simt mult mai bine. Mulțumesc tuturor care sunt implicați în această campanie. Sunteți niște adevărați eroi!”, a adăugat Aliona.

Campania de caritate ”Faptele bune au culoare” a fost lansată în august 2014. În momentul de față, parteneri ai campaniei sunt: rețeaua de farmacii ”Felicia”, salonul de artă ”MolDeco”, restaurantul ”Propaganda”, compania ”RihpangalPharma” (brandul ”Masculan”), magazinul ”Kheops”, ”Capital Energetic”, galeria de artă ”VikGalllery”, rețeaua saloanelor de frumusețe ”Micușa Still”, restaurantul ”C House Lounge Cafè Chișinău”, restaurantul ”Casa Albă”, magazinul de încălțăminte ”Irka Shoes” , MDFSA, ”Fresh & Joy”, magazinul vestimentar «Cosânzeana», villa ”DOR” Bukovel.

Co-organizatorii campaniei: ”AQA Logistic & Consulting” și ”Rotary Club Chișinău Cosmopolitan”
Parteneri media: www.locals.md și revista ”VIP-magazin”