Menopauza este o boală sau un proces natural?

Menopauza sau climaxul vor apărea mai devreme sau mai târziu în viaţa fiecărei femeie. Cineva se jenează să vorbească despre asta cu voce tare, cineva speră că nu va fi afectat. Noi vă sfătuim să studiaţi minuţios primele semne ale menopauzei şi să nu vă faceţi griji fără motive.

Ce este menopauza?

Menopauza sau altfel spus climaxul, survine la femei atunci, când nu mai are menstruaţie şi ea nu mai poate rămâne gravidă. Despre faptul că femeia a ajunsa la menopauză se poate spune numai după ce timp de un an (12 luni) ea nu a avut de fel menstruaţie, inclusiv eliminări neînsemnate de sânge (pătare).

Înainte de survenirea menopauzei, de regulă, femeia se confruntă cu schimbări în ciclu – premenopauza: menstruaţia devine neregulată. Ea poate să dispară, apoi să reînceapă. De asemenea, apar probleme cu somnul, tulburări de aflux, se schimbă nivelul de hormoni. Premenopauza apare în medie cu patru ani înainte de menopauză şi poate începe la aproximativ 40 de ani. De regulă, menopauza survine definitiv în perioada de la 45 la 58 de ani. Dar ea poate surveni mai devreme, dacă femeia nu a avut copii, dacă fumează, dacă a suportat chimioterapie din cauza maladiilor canceroase.

După survenirea menopauzei în ovarele femeii, nivelul hormonilor de estrogen şi progesteron se diminuează brusc. Aceasta, la rândul său, duce la creşterea riscului apariţiei unor probleme de sănătate.

Menopauza are simptome?

În pofida faptului că menopauza nu este o boală, ci un proces natural de îmbătrânire a corpului feminin, acest proces de obicei este însoţit de următoarele simptome:

– Schimbările ciclului (menstruaţia ba dispare, ba începe din nou).
– Starea în timpul menstruaţiei poate să schimbe mult.
– Apar bufeurile, încep problemele cu somnul.
– Apar schimbări de dispoziţie, apare iritabilitate excesivă.
– Vaginul este mai uscat,sexul est mai dureros.
– Interesul faţă de sex poate dispărea sau deveni mai slab.
– În sânge se micşorează nivelul hormonilor, care răspund pentru densitatea oaselor, ceea ce duce la apariţia osteoporozei.
– Mărirea nivelului de colesterol în sânge poate duce la apariţia maladiilor cardiovasculare.

Trebuie de practicat sexul protejat, dacă a survenit menopauza?

În primul rând. În perioada de premenopauză femeia poate încă rămâne gravidă. Abilitatea de a avea copii dispare numai 12 luni după ultima menstruaţie, dacă în toate aceste 12 luni nu au existat sângerări.

În al doilea rând, sexul protejat trebuie practicat şi după survenirea menopauzei, deoarece la această vârstă există riscul infectării cu maladii sexual transmisibile, inclusiv HIV. În plus, la unele femei, acest risc se măreşte din cauza uscării excesive, care duce la apariţia fisurilor în vagin.

Ce se întâmplă cu organismul după survenirea menopauzei?

După survenirea menopauzei, la femei sporeşte riscul de a suferi de maladii cardiovasculare, accident vascular cerebral, osteoporoză, care provoacă fracturi, incontinenţă urinară. În plus, menopauza conduce la apariţia bufeurilor (senzaţie puternică de căldură, care cauzează înroşirea feţei, a gâtului, în unele cazuri a membrelor superioare), scăderea libidoului, apariţia unei uscăciuni sporite a membranelor mucoase.

Pentru a îmbunătăţi starea generală şi pentru a preveni apariţia stărilor periculoase pentru viaţă, femeilor, la care a survenit menopauză, se recomandă:

• Să efectueze mamografia şi USG a glandelor mamare.
• Să facă testul PAP (testul Papanicolau sau frotiul citologic).
• Să urmărească schimbarea înălţimii pentru a determina pierderea de masă osoasă.
• Să efectueze analizele de sânge şi urină pentru determinarea nivelului de zahăr şi colesterol în sânge.
• Să măsoare tensiunea arterială.

Medicii recomandă, de asemenea, să efectuaţi în mod regulat vaccinul împotriva gripei, deoarece, după 50 de ani, riscul de complicaţii, inclusiv decesul din cauza gripei, creşte de câteva ori.

Cum putem ameliora simptomele menopauzei şi putem menţine sănătatea la un nivel înalt?

Pentru a menţine sănătatea la un nivel normal, trebuie să urmaşi nişte reguli simple:

• Să lăsaţi fumatul.
• În fiecare zi, minim 30 minute să efectuaţi efort fizic.
• Să vă alimentaţi bine, la necesitate să administraţi suplimente alimentare şi vitaminele D, B12, B6.
• Să practicaţi sexul protejat, folosind prezervativul, iar în caz de necesitare şi lubrifianţi.
• Să administreze terapia hormonală pentru ameliorarea simptomelor, la indicaţiile medicului.

Reţineţi că menopauza nu este o boală, ci un proces natural de îmbătrânire a organismului, care este însoţit de simptome, care nu întotdeauna sunt plăcute. Dar unele pot fi controlate. Pentru a vă pregăti de menopauză, trebuie să vizitaţi în mod regulat medicul ginecolog, să efectuaţi examenul medical şi să încercaşi să duceţi un mod de viaţă sănătos.