Persoanele din grupurile de risc planifică familii și nasc copii sănătoși. La Chișinău s-au făcut bilanțurile colaborării în domeniul sănătății sexual – reproductive

Datorită eforturilor conjugate ale organizațiilor nonguvernamentale și a lucrătorilor medicali mii de persoane din grupurile de risc din Moldova au acces la serviciile din domeniul sănătății sexual-reproductive. În acest fel, persoanele care trăiesc cu HIV, utilizatorii de substanțe psihoactive și alți locuitori ai Moldovei care aparțin unui grup de risc, planifică familii, nasc copii sănătoși, administrează tratament antiretroviral.

Rezultatele acestui parteneriat au fost prezentate astăzi, 25 septembrie, de Ziua Mondială a contracepției, la o ședință de lucru care s-a desfășurat la Chișinău. Evenimentul a fost organizat de Asociația Obștească ”Inițiativa Pozitivă”, Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) în Moldova, în parteneriat cu Ministerul sănătății, muncii și protecției sociale.

”Cu regret, la nivel mondial, femeile cu HIV continuă să moară din cauza diferitor boli. În ceea ce ține de Moldova, datorită eforturilor conjugate ale partenerilor la nivel local, precum și datorită contribuției organizațiilor nonguvernamentale, am reușit să obținem anumite performanțe, deși problema HIV este încă actuală pentru regiunea noastră. În țara noastră sunt înregistrate, de la începutul epidemiei, peste 6000 de femei care trăiesc cu HIV. Anul trecut au fost înregistrate 361 de femei cu HIV. De asemenea, în anul trecut peste 200 de femei cu HIV au născut copii dintre care doar trei s-au născut cu infecția HIV. Acesta este un rezultat bun”, a menționat Aliona Serbulenco, viceministru al sănătății, muncii și protecției sociale. ”Noi ne pronunțăm pentru integrarea serviciilor în domeniul tratamentului, îngrijirii și suportului, reabilitării. Toate aceste servicii trebuie să fie focusate, în primul rând, pe bunăstarea omului, exceptând orice discriminare”.

IMG_2560

IMG_2585

IMG_2667

De asemenea, Aliona Serbulenco a remarcat că, în premieră, două proiecte în domeniul reducerii riscurilor vor fi finanțate din banii Companiei Naționale de Asigurări în Medicină. ”La concursul granturilor a câte 2 milioane de lei fiecare una dintre câștigătoare a fost desemnată Asociația Obștească ”Inițiativa Pozitivă”, a declarat doamna Serbulenco.

Rita Columbia, reprezentanta Fondului ONU pentru populație (UNFPA) în Moldova, a menționat în discursul său importanța oferirii serviciilor necesare în domeniul sănătății sexual-reproductive pentru persoanele din grupurile vulnerabile ale populației. ”Doar în anul 2017, datorită proiectului comun, peste 4000 de persoane au beneficiat de servicii în domeniul sănătății sexual-reproductive. Moldova deja corespunde standardelor internaționale în această sferă și pe an ce trece, observăm un progres continuu. Acesta este un fapt îmbucurător”.

În cadrul proiectului au fost implicate 9 organizații nonguvernamentale, 4 Centre Sociale Regionale, 12 centre prietenoase tinerilor, 25 de instituții medicale de stat pe întreg teritoriul Republicii Moldova, pe ambele maluri ale Nistrului. Datorită parteneriatului, beneficiarii din grupurile de risc au posibilitatea de a valorifica următoarele servicii sensibile la sănătatea sexual-reproductivă: consultația psihologului și a medicului (ginecolog, androlog, dermatovenerolog); diagnostic și tratament gratuit; însoțirea gravidelor cu HIV; profilaxia HIV; pachete prenatale pentru femeile cu HIV; referirea la specialiști în contextul sănătății sexual-reproductive; distribuirea prezervativelor și a altor contraceptive.

”Nu există nimic mai prețios decât viața umană. De aceea lucrăm împreună pentru ca serviciile noastre să fie cât mai complexe și mai eficiente. Am reușit să obținem anumite rezultate, unicitatea cărora constă în faptul că am integrat serviciile sensibile la sănătatea sexual-reproductivă în serviciile deja existente”, a adăugat Ruslan Poverga, director general al Asociației Obștești ”Inițiativa Pozitivă”.

De asemenea, în cadrul ședinței de lucru a avut loc prezentarea spotului social ”Sănătatea sexual-reproductivă în grupurile de risc”, autorul căruia este Mihaela Gherasim. În aceeași zi, doi dintre eroii spotului – Irina și Vladimir Dodon – au declarat în premieră că sunt un cuplu discordant. ”Sperăm că exemplul nostru le va permite altor cupluri discordante să înființeze familii, să nască copii sănătoși și să trăiască o viață fericită, plină de sens și valoare. De asemenea, prin exemplul nostru am vrea să arătăm o dată în plus că HIV ne poate afecta pe oricare dintre noi, însă acesta nu este un motiv de a ne da bătuți. Datorită tratamentului antiretroviral, consultației medicilor și psihologilor, cuplurile discordante nu se deosebesc prin nimic de cuplurile obișnuite”.

Întemeierea unei familii trainice și împlinite a Irinei și a lui Vladimir a fost posibilă inclusiv datorită proiectului în domeniul sănătății sexual-reproductive.

IMG_2774

IMG_2787

IMG_2758

Text, foto: Elena Derjanschi

Abonați-vă la pagina noastră pe Facebook și Odnoklassniki!
old.positivepeople.md