În premieră în Rusia un adolescent HIV-pozitiv a vorbit deschis despre statutul său HIV

Ieri, la Ekaterinburg, un adolescent HIV-pozitiv, Iura Isaev, care trăiește cu HIV deja de 17 ani, a oferit în premieră un interviu cu față deschisă unui canal televizat din Rusia. Despre aceasta a comunicat site-ul livehiv.ru. În prezent Iura este singurul adolescent din Federația Rusă care nu-și ascunde statutul și vorbește deschis despre el.

Potrivit informației publicate, Iura este în anul doi de studii la colegiu. În timpul liber se ocupă de consultarea ”de la egal la egal” printre adolescenți, ajutându-i să-și accepte diagnosticul. ”Decizia de a trăi deschis cu statutul HIV se ”cocea” în el de mult timp, iar participarea la tabăra de la Soci a accelerat procesul. De la 15 ani Iura este unul dintre cei mai activi participanți ai grupurilor de suport pentru adolescenții cu HIV. Aceste grupuri se desfășoară și în Centrul SIDA de către psihologul Elena Guzeeeva și în Asociația Obștească ”Novoe vremea”. Iar acum câțiva ani, în 2013, Iana și Olga Panfilov, care veniseră la Centrul SIDA din Ekaterinburg pentru a petrece un seminar de lansare, au inițiat această ”mișcare” pentru suportul psihosocial al adolescenților cu diagnosticul HIV și grupurile de suport pentru adolescenți. Iată, l-au lansat și acum vedem roadele!”, a comentat știrea pe pagina sa de Facebook Maria Kostareva, secretarul de presă al Centrului pentru prevenirea și tratamentul infecției HIV din regiunea Sverdlovsk.

De la începutul epidemiei (sfârșitul anilor ‘80), în Federația Rusă au fost înregistrate 1 167 581 de persoane care trăiesc cu HIV. Dintre acestea, din diferite cauze, au decedat 259 156 de persoane.

old.positivepeople.md