În Moldova s-a dat startul acțiunii de informare ”Nu tăcerii! Nu violenței”

În Moldova s-a dat startul acțiunii de informare ”Nu tăcerii! Nu violenței!”, organizată cu prilejul Zilei Internaționale pentru eliminarea violenței împotriva femeilor.

Opt femei care trăiesc deschis cu HIV îndeamnă comunitatea să rupă tăcerea și să pună capăt violenței. Fiecare dintre ele s-a confruntat cu violența, însă a găsit în sine resorturi pentru a o depăși, păstrându-și demnitatea.
Sloganul campaniei din acest an este ”Nu tăcerii! Nu violenței!”, care presupune următoarele: violența față de femei, ca și împotriva oricui altcuiva, de altfel, este inacceptabilă. Respectiv, femeia nu trebuie să suporte în tăcere violența. Violența umilește persoana, o face neajutorată, slabă și o privează de demnitate umană. Doar vorbind despre aceasta în mod deschis putem învinge violența.

”Scopul acestei campanii este de a informa societatea despre formele de violență față de femei, de a sensibiliza pe toți și pe fiecare că violența ca și fenomen nu poate fi justificată și nu trebuie suportată în tăcere”, consideră Irina Belevțova, liderul Comunității femeilor care trăiesc și sunt vulnerabile la HIV, reprezentantul Rețelei Eurasiatice a femeilor care trăiesc cu HIV/SIDA în Moldova.

”Femeia care a fost supusă violenței trebuie să vorbească despre aceasta. Nu trebuie să-i fie frică de condamnarea celor din jur și de sentimentul vinovăției. Este foarte greu să trăiești cu această durere, dar totuși trebuie să o depășești și să te eliberezi de ea. Nu trebuie să rămâi singură cu problema, trebuie să ceri ajutor, fiindcă întotdeauna se vor găsi oameni receptivi la durerea ta”, este încredințată una dintre participantele acțiunii, Svetlana Lebedeva.

Acțiunea ”Nu tăcerii! Nu violenței!” se desfășoară în cadrul campaniei ”Violența nu are justificare!” care are loc în perioada 11-25 noiembrie în șase regiuni din Moldova, cu suportul următoarelor organizații: A.O. ”Inițiativa Pozitivă” (Chișinău), CI ”Zdorovoe Budushee” (Tiraspol), Centrul Social Regional pentru persoanele care trăiesc cu HIV ”Împreună pentru Viață” (Comrat), ”Pas cu Pas regiunea Sud” (Cahul), ”Miloserdie” (Tighina), A.O. ”Respirația a doua” (Bălți), Centrul Social Regional pentru persoanele care trăiesc cu HIV ”Viață cu Speranță” (Bălți).

billboard_6x3_alionazalevskaia

billboard_6x3_innahilman

billboard_6x3_irinapoverga

billboard_6x3_liudmilatoderitsa

billboard_6x3_natalianalimova

billboard_6x3_svetlanalebedeva

billboard_6x3_tatianamescereacova

În cadrul acestei campanii, în șase orașe se vor desfășura acțiuni de informare pentru populație, training-uri și seminare pentru femeile care sunt victime ale violenței. De asemenea, în scurt timp va fi lansat un spot social.
Organizatori: Comunitatea femeilor care trăiesc și vulnerabile la HIV; Asociația Obștească ”Inițiativa Pozitivă”.

Cu sprijinul financiar: UN Women Moldova, Rețeaua eurasiatică a femeilor care trăiesc cu HIV/SIDA, Centrul PAS.

Parteneri merdia: ТВ7, mama.md, locals.md, allmoldova.md