Gravidele HIV-pozitive vor primi pachete prenatale în cadrul campaniei de caritate ”Faptele bune au culoare”

40 de gravide HIV-pozitive din Moldova vor primi pachete prenatale în cadrul campaniei de caritate ”Faptele bune au culoare”, organizată de Asociația Obștească ”Inițiativa Pozitivă”.

Criteriul principal de selecție a beneficiarilor este statutul HIV-pozitiv, sarcina și aderența la tratamentul antiretroviral. Pentru a primi pachetul prenatal, organizația neguvernamentală activă în sfera HIV/SIDA trebuie să prezinte la secretariatul campaniei ”Faptele bune au culoare” pachetul necesar de documente. Pachetul va fi transmis nemijlocit beneficiarei însărcinate de către lucrătorii sociali ai Centrelor Sociale Regionale pentru persoanele care trăiesc cu HIV, inclusiv din regiunea Transnistria.

Fiecare pachet prenatal conține: săpun lichid pentru copii (1 buc.), pudră împotriva iritațiilor de la scutec (1 buc.), scutece pentru copii (1 pachet), absorbante postnatale (1 pachet), set de cearșafuri de unică folosință, halat, șervețele igienice umede (pentru mamă și pentru copil – câte 1 buc./pachet), set pentru hrănire (sticluțe, suzete – 1 set), medicament pentru stoparea lactației (1 buc).

IMG_5746

Pachetele prenatale vor fi oferite în săptămâna 36 de sarcină. În cazul unei nașteri premature, solicitarea ajutorului material se va face în ziua spitalizării și se va pune la dispoziția beneficiarei în regim de urgență. Pentru a depune cererea de solicitare a pachetului prenatal, este necesar să vă adresați la unul dintre cele patru Centre Sociale Regionale pentru persoanele care trăiesc cu HIV (Chișinău, Bălți, Comrat, Tiraspol), fie la reprezentantul unui ONG activ în sfera HIV/SIDA.
Comentează Ruslan Poverga, președintele Asociației Obștești ”Inițiativa Pozitivă”, unul dintre inițiatorii acțiunii sociale: ”Sarcina fundamentală a acestei acțiuni este de a contribui la reducerea numărului de copii care se nasc cu statut HIV. Este important să conștientizăm faptul că cu cât mai vulnerabilă este persoana, în cazul dat, femeia care trăiește cu HIV, cu atât mai periculoase sunt situațiile stresante de viață pentru ea, inclusiv sarcina. Asemenea stresuri sunt strâns legate de situația social-economică. De fapt, atunci când am inițiat această acțiune socială, prioritatea noastră nu a fost doar aspectul uman al medaliei în contextul situației economice. Noi ne dăm foarte bine seama că în țara noastră situația transmiterii verticale a infecției HIV de la mamă la copil nu este dintre cele mai bune. De aceea noi ne propunem să facem tot posibilul ca prin intermediul ajutorului și suportului acordat în cadrul campaniei ”Faptele bune au culoare” să asigurăm legătura femeii gravide cu lucrătorul social. Or, fiecare contact al lucrătorului social cu beneficiara pachetului prenatal sporește probabilitatea că acesteia din urmă i se va oferi în timp util informația necesară, că beneficiara va înțelege cum să folosească această informație și, posibil, ea își va schimba comportamentul, spre exemplu, va deveni mai responsabilă față de propriul tratament și față de tratamentului copilului său”.

Potrivit datelor oficiale, în anul 2015 în Moldova, procentul transmiterii verticale a infecției HIV de la mamă la copil a constituit 1,60 la sută, ceea ce înseamnă că la trei copii născuți de la mame HIV-pozitive s-a confirmat statutul HIV-pozitiv. Cu un an mai devreme, procentul transmiterii verticale a infecției HIV de la mamă la copil constituia 3,47 la sută. În anul 2013 acest indice se afla la nivelul de 7,50 la sută.

Iar noi le mulțumim din toată inima tuturor partenerilor campaniei ”Faptele bune au culoare” pentru participare și contribuția la această cauză nobilă!
Dacă doriți să oferiți un ajutor gravidelor HIV-pozitive, puteți să transferați orice sumă de bani în contul campaniei ”Faptele bune au culoare”.

str. Coca 15,ap.1201
c/f: 1011620006890
Cod IBAN: MD95EX000002251617 822MD5
BC ,,EXIMBANK-Gruppo Veneto Banca” SA
fiI. Nr.6, c/b: EXMMMD22 419
tel.: 022 00 99 74
www.old.positivepeople.md