”Fiecare dintre noi, poticnindu-se în viață, are dreptul la o a doua șansă”. Bilanțurile evenimentului ”Împreună pentru viață”

Pe data de 17 mai curent, în Comunitatea Terapeutică ”Viața Nouă” din Anenii Noi, a avut loc un eveniment neobișnuit: zece deținuți din opt penitenciare din Moldova, au jucat quest (joc de aventură) cu lucrătorii sistemului penitenciar.

Jocul s-a desfășurat în cadrul evenimentului ”Împreună pentru viață”, care este o componentă a campaniei de amploare ”Te privește! Privește pe fiecare!”. Evenimentul a fost organizat de către Asociația Obștească ”Viața Nouă”, Departamentul Instituțiilor Penitenciare (DIP) și Asociația Obștească ”Inițiativa Pozitivă”. Evenimentul a început cu o conferință de presă la care au luat cuvânt: Igor Guja, directorul interimar al Departamentului Instituțiilor Penitenciare din RM; Svetlana Plămădeală, coordonatorul UNAIDS Moldova; Ulian Roșca, deținut din IP nr.3. Oaspeții au remarcat importanța unor astfel de evenimente și au subliniat, de asemenea, deschiderea și disponibilitatea pentru colaborarea dintre DIP și organizațiile obștești.

”Împreună pentru viață” este un eveniment foarte important și ne bucură faptul unei colaborări atât de strânse cu organizația ”Viața Nouă”. În activitatea noastră noi punem accent pe resocializare, transparență și deschidere. Departamentul nostru este deschis pentru idei și resurse noi, pentru a îmbunătăți calitatea vieții persoanelor care se află în detenție”, a menționat Igor Guja. ”Suntem cu toții oameni, cu toții greșim și faptul că o anumită persoană s-a pomenit în detenție, nu o privează de drepturile sale. În detenție omul rămâne a fi cetățean și are dreptul la toate privilegiile pe care le dețin ceilalți cetățeni”, a subliniat Igor Guja.

IMG_2289

IMG_1996

După partea oficială a evenimentului, s-a dat startul jocului intelectual ”Comunity Quest”, organizată de către Evgheni Poleacov, președintele Asociației jocurilor intelectuale din Moldova. Laitmotivul jocului a fost subiectul HIV/SIDA. Șase echipe în componența cărora au fost deținuți, colaboratori ai sistemului penitenciar și reprezentanți ai organizațiilor obștești, au soluționat probleme logice, au elaborat planuri de combatere a epidemiei HIV/SIDA, au învățat să gândească logic și să ia decizii în echipă.

”Astăzi am înțeles că fiecare dintre noi, poticnindu-se în viață, are dreptul la o a doua șansă, dar această șansă trebuie neapărat valorificată. Or, aceasta s-ar putea să nu ți se mai ofere din nou”, și-a împărtășit impresiile Vladislav, deținut care își ispășește pedeapsa în IP nr.9. ”Le mulțumesc băieților din organizația ”Viața Nouă” care ne vizitează în fiecare zi de vineri și organizează grupuri de suport reciproc. Anume ei m-au convins să-mi schimb concepțiile despre viață și deja aici, în detenție, să-mi direcționez potențialul spre a face ceva bun pentru oameni”.

Un alt participant la joc, care își ispășește pedeapsa în IP nr.15 din Cricova, Vitalie, deja a decis că imediat după eliberare va parcurge reabilitarea în cadrul comunității terapeutice. ”Este o atmosferă extraordinară aici! Nici nu mi-am imaginat că la noi există asemenea centre. Sunt sigur că cursul de reabilitare după eliberare îmi va fi de folos”.

Iată ce ne-a povestit Natalia, care își ispășește pedeapsa în IP nr.7 din Rusca: ”De fapt, aici e același cer ca și acolo unde mă aflu în detenție. Însă aici sunt alți oameni, o altă atmosferă, un alt anturaj. Astăzi am uitat că mă aflu în detenție și acesta este un sentiment extraordinar”. Natalia și-a exprimat speranța că asemenea evenimente vor deveni o tradiție, întrucât ele te ajută să te descarci psihologic, fapt care este deosebit de important pentru acei care își ispășesc o pedeapsă pe termen lung. ”Acei care trăiesc cu scopuri corecte, sunt capabili să se gândească la cei bolnavi, la cei care se află în detenție, la cei care sunt în dificultate. Această calitate o au băieții din organizația ”Viața Nouă”. Sunt mândră că îi cunosc personal”, a adăugat Natalia.

IMG_2081

IMG_2141

IMG_2401

Evenimentul s-a încheiat cu premiere festivă și un prânz gustos în aer liber.

Comentează Ina Vutcariov, organizatorul evenimentului: ”Planurile noastre pe termen lung vizează investiția în activismul oamenilor la toate nivelurile. Noi ne propunem ca oamenii care lucrează cu noi sau sunt clienții noștri, sau beneficiază de serviciile noastre, sau pur și simplu ne cunosc, să trăiască și să prețuiască valorile pentru care trăim noi. Speranța noastră este că noi, clienții noștri și colaboratorii sistemului penitenciar vom deveni o echipă mare și unită care lucrează pentru viitorul nostru comun al tuturor. Varianta perfectă a acestui viitor este stoparea răspândirii epidemiei și îmbunătățirea calității vieții persoanelor care trăiesc cu HIV, adică, asigurarea accesului la testare, eradicarea stigmei și discriminării, precum și accesul garantat la tratament”.

Mulțumim tuturor acelor care au participat la eveniment și au contribuit la organizarea acestuia!

Campania ”Te privește! Privește pe fiecare!” este organizată de Asociația Obștească ”Inițiativa Pozitivă”, în parteneriat cu UNAIDS Moldova. În cadrul campaniei, în toată Moldova se vor desfășura sesiuni informative pentru tineret, mese rotunde, acțiuni ”Panglica Roșie”, ”Traseul securității”. Acțiunile se vor desfășura în perioada 13 mai – 13 iunie 2016 la Chișinău, Bălți, Râbnița, Tiraspol, Tighina, Ialoveni, Anenii Noi, Orhei, Ungheni, Soroca, Comrat, Cahul.

Cu sprijinul: Ministerului Sănătății; Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei; Ministerului Justiției și Ministerului Educației.
Cu sprijinul financiar al Agenției ONU și Centrului PAS (grantul Fondului Global).
Parteneri media: Simpals, TV7, locals.md

Text, foto: Elena Derjanschi