La Bălți a fost lansat programul orășenesc de profilaxie și control HIV/SIDA

Municipiul Bălți a devenit primul oraș din cadrul proiectului ”Răspunsul accelerat la epidemiile HIV/TB printre grupurile-cheie ale populației în regiunea Europei de Este și Asiei Centrale” care a semnat programul orășenesc pentru combaterea HIV. Bugetul general planificat în acest scop constituie 24,4 milioane de lei (1,4 milioane de dolari SUA). Banii vor fi alocați din bugetul național local și din surse internaționale. În anul 2018 finanțarea din bugetul orășenesc va fi majorată cu 71 la sută comparativ cu anul precedent.

În program sunt incluse obiectivele ”90-90-90”. Potrivit Feodorei Rodiucova, șefa Direcției sănătate din cadrul primăriei Bălți, în oraș sunt oficial înregistrate 1119 persoane cu HIV. Potrivit estimărilor, numărul real al acestora este de câteva ori mai mare. Potrivit datelor Serviciului sanitaro-epidemiologic de stat, prevalența infecției HIV printre utilizatorii de droguri injectabile constituie: 8,5% la Chișinău; 23,9% la Tiraspol; 41,8% la Bălți. Un decalaj semnificativ se reliefează la Bălți și în cadrul altor grupuri vulnerabile.

Accentul programului aprobat este plasat pe lucrul cu grupurile de risc sporit și prevede acoperirea a minim 60 la sută din numărul estimativ al persoanelor din aceste grupuri către anul 2020. Grupurile-cheie au participat activ la analiza necesităților și pregătirii programului.

”Este extrem de important ca programele de profilaxie care au funcționat timp de mulți ani să rămână durabile. Finanțarea orășenească este una dintre cele mai importante surse în acest sens”, consideră Ala Iațco, directorul asociației ”Tinerii pentru Dreptul la Viață” și coordonatorul proiectului la Bălți.

Abonați-vă la pagina noastră de Facebook și Odnoklassniki!
old.positivepeople.md